Samos Griekenland, een eiland om verliefd op te worden

Een van de mooiste, en misschien wel de allermooiste van de Griekse eilanden is Samos, tevens een bestemming waar we vaak en graag naar terug komen.
Waarom? Dat merk je eigenlijk pas als je er arriveert en is moeilijk te omschrijven, waar je bij andere vakantie bestemmingen nog wel eens word meegevoerd in een soort van aankomst stress, mis je dat bij Samos totaal en ervaar je een soort sereniteit over je heen komen die alle zorgen weg doet waaien.

Het begint eigenlijk al bij aankomst op het kleine vliegveld van Samos, schrik niet als je dit leest, maar bij het einde van de vlucht heb je het idee dat je eventjes in een soort achtbaan zit als het vliegtuig tussen de bergen door de landing gaat inzetten. Voordeel is dat je meteen een goed zicht hebt op het eiland, zullen we maar zeggen.
Het vliegveld zelf is echt klein, en dat is fijn, geen gedoe met massa’s mensen die allemaal dezelfde kant uit moeten, maar rustig in een busjes naar de terminal waar je koffers meestal binnen 15 minuutjes van de band rollen. Laat de vakantie maar beginnen!

Nadat we eerst een vakantie van 2 weken hadden geboekt en dat zo goed was bevallen dat we snel weer terug gingen is het nu zo dat we regelmatig een trip boeken van 30 dagen om lekker te genieten, het eiland verder te verkennen, te onthaasten en om ons een beetje Grieks te voelen.

Reizigers Tips

  • Huur een auto als je kunt en ga het eiland verkennen, want het is zo mooi en er valt veel te zien.
  • Manolates is een leuk kunstenaars dorpje met tal van pottenbakkers en andere kunst uitingen, een klim omhoog maar de moeite waard.
  • Bezoek de lokale Ouzeri restaurants voor de lekkerste hapjes en snacks

Vakantie naar Samos
Vakantie naar Samos

Populaire accommodaties in Samos

Voordelig naar Samos
Voordelig naar Samos

Diverse vakantie aanbiedingen naar het Griekse Samos

Auto huren op Samos

Omdat de wegen op het eiland best goed te noemen zijn en we wat langer op het eiland verblijven huren we eigenlijk standaard een auto bij onze vrienden van Yes Rent a Car. De eigenaar is Nederlands heeft hart voor zijn klanten en biedt een meer dan uitstekende service.
Wegrijdend van het vliegveld kom je vrijwel direct in de eiland sfeer terecht, het moment dat het zonnetje schijnt de geuren door de open ramen je auto binnen drijven, je elkaar aankijkt en een langzame ontspannen zucht geeft. Heerlijk, we zijn er…

Zoals gezegd zijn de wegen op het eiland redelijk goed en wat misschien verrassender is voor in een zuidelijk land is dat het verkeer zich vrij goed en beschaafd gedraagt. Dus ook al heb je wat minder ervaring met autorijden in het buitenland, relax, het komt allemaal goed.

Verblijf op Samos

Wil je een ontspannen top vakantie beleven op Samos, dan kan je kiezen uit een aantal diverse locaties die eigenlijk allemaal leuk zijn. Kokkari is een van de meest populaire plaatsen, maar ook Vostalakia, Pythagorion en de hoofdstad Samos-stad oftewel Vathi zijn geliefd bij toeristen.
Onze keuze was ooit gevallen op Samos Stad en onze vaste stek is het hotel Andromeda geworden ( niet allemaal tegelijk boeken graag, want dan is er geen plek meer voor ons..)
In eerste instantie hadden we dit hotel ooit eens geboekt omdat de prijs ons aanstond, maar we komen telkens weer terug vanwege de ligging, de werkelijk unieke ontspannen sfeer en de Grieks eigenwijze en vriendelijke eigenaar Christos en zijn team.

Groen Samos

In tegenstelling tot de meeste andere Griekse eilanden is Samos bijzonder groen en staat het vol met prachtige bossen een en ander komt door de ligging van het eiland en de aanwezigheid van tal van ondergrondse waterbronnen. Dat Samos groen is heeft zijn voor en zijn nadelen. Voordelen spreken voor zich, want het is een werkelijk prachtig eiland, het nadeel is dat er altijd een zekere mate van brandgevaar aanwezig is. U zult dan ook met regelmaat van die imposante brandvliegtuigen langzaam over zien kunnen vliegen om de boel in de gaten te houden en waar nodig direct in te kunnen grijpen.

Strand op Samos

De vele leuke en gezellige stranden die je kunt vinden op Samos bestaan voor het grootste gedeelte uit kiezel stranden en er zijn maar een paar stranden met zand.
Voordeel is dat het water lekker helder is, misschien een nadeel is dat het gebruik van slippers of waterschoenen toch wel een te bevelen is. Die keitjes kunnen best irritant lopen.
Met een beetje avonturen en wat rondrijden kan je op Samos buiten het hoog seizoen in Augustus nog strandjes vinden waar bijna niemand komt, maar ook kiezen voor stranden met cafés en restaurants om de dag voldaan door te komen.
De meeste stranden bieden bedjes met een parasol aan die je kunt huren voor gemiddeld 5-6 euro per dag voor twee personen.

Eten op Samos

Moeten we het daar echt over hebben? Want we zijn toch in Griekenland en dat wil zeggen, uitstekende Griekse salades, geroosterd vlees, gegrilde vissen en geurige stoofpotten voor ieder wat wils tegen prijzen die we niet kennen in Nederland.
Hoewel we niet kunnen zeggen dat Samos nu echt specialiteiten heeft die alleen op dit eiland verkrijgbaar zijn, willen we je toch aanraden om eens bij een lokale Ouzeri binnen te stappen. Dit zijn vaak wat kleinere restaurantjes die specialiteiten als de Mezes aanbieden, zeg maar een Griekse tegenhanger van de tapas. Lekkere kleine hapjes voor een paar euro die de Griekse sfeer kenmerken.

Leuk en lekker om te proeven en misschien een flesje mee naar huis te nemen is de zoete Samos wijn van muskaat druiven, deze witte wijn heeft een unieke smaak en is ook geschikt voor bij een dessert. Deze wijn is zeer geliefd en beroemd, wil je er meer van weten kan je ook een bezoekje nemen aan het wijnmuseum bij Samos stad om er meer te weten van te komen.

De Griekse Ouzo is natuurlijk een standaard verhaal op Samos, deze anijs drank kan je mengen met een scheutje water en is prima als aperitief, lekker en verfrissend tegelijk.
Koffie op het eiland is duurder dan je zou verwachten en niet altijd even goed heb ik tot mijn verbazing gemerkt, espresso en cappuccino zijn behoorlijk aan de prijs en de gewone koffie is vaak een soort oploskoffie variant. Vaak is het beter om te kiezen voor een Frappe, dat is een ijskoffie die je kan bestellen naar wens, met of zonder suiker en melk. Heerlijk om te drinken als het warm is en de inwoners van Samos zijn zo te zien verslaafd aan het drankje.

Vergeet trouwens de pita Gyro niet als je op Samos bent, een broodje Gyros vlees met patat om je vingers bij af te likken, en dat voor rond de 3-4 euro. Een maaltijd op zich.

Geef uw mening..

Plaats een commentaar/opmerking