Montenegro Vakantie

Welkom of Dobro došli! op deze pagina over Montenegro!

Hier kunt u veel informatie over de parel van de Adriatische Zee vinden, zoals Montenegro ook vaak wordt genoemd. U kunt hier ook uw reis plannen en direct online hotels, vluchten en autohuur boeken voor uw vakantie in Montenegro.
Het nog onbekende en mysterieuze Montenegro is de kleinste republiek van het voormalige Joegoslavië, maar ook een van de meest veelzijdige vakantiebestemmingen in Europa. Het land was tot 2006 nauw verbonden met Servië in een federatie van staten genaamd Servië Montenegro en heeft sindsdien (weer) zijn eigen weg gekozen.

De staat als zelfstandige begon in de late middeleeuwen met autonomie onder de Ottomanen en leidde in 1878 tot onafhankelijkheid van de staat (tot 1918). Het kleine land als reisbestemming wordt nu beschouwd als een van de meest succesvolle groeimarkten in het internationale toerisme.

Montenegro vakantie: ontdek een veelzijdige reisbestemming

Toch staat het nog steeds iets in de schaduw van meer bekende mediterrane vakantieregio’s, vooral in vergelijking met het naburige Kroatië. Op veel plaatsen, vooral in het achterland ver weg van de kustplaatsen met hun hotels en vakantieappartementen, kan men nog steeds niet spreken van massatoerisme. Integendeel, u kunt nog steeds gezellige bergdorpjes, schilderachtige bossen, afgelegen bergen en originaliteit ontdekken.

Actuele aanbiedingen Sunweb
Actuele aanbiedingen Sunweb

Actuele aanbiedingen van Sunweb naar Montegero

Actuele aanbiedingen TUI
Actuele aanbiedingen TUI

Actuele aanbiedingen van TUI naar Montegero

Actuele aanbiedingen KRAS
Actuele aanbiedingen KRAS

Actuele aanbiedingen van Kras naar Montegero

Montenegro is de eerste benoemde milieustaat ter wereld

Het land kent zijn natuurlijke schatten: Montenegro is sinds 1991 de eerste uitgeroepen milieustaat ter wereld. De speciale bescherming van het rijke karakter van het land is hierbij gewaarborgd. Montenegro kon zich in 2006 ook profileren, toen het de belangrijkste locatie was voor de 21ste James Bond speelfilm “Casino Royale”.
Sindsdien is Montenegro vaak het toneel van andere films geweest en ondertussen worden ook reisdocumentaires regelmatig gepubliceerd.

Het kleine Montenegro heeft tenslotte bijna 200 km kustlijn. Bezoekers vinden er fjord achtige baaien zoals de baai van Kotor (Boka Kotorska) maar ook zandstranden en kristalheldere, schone baaien. Zeer bekend is het 13 km lange zandstrand van Ulcinj (het langste zandstrand van de hele oostelijke Adriatische kust), nabij de Albanese grens. Sveti Stefan, het voormalige vissersdorp en tegelijkertijd wereldberoemde hotelbestemming onder andere bezocht door sterren als Sophia Loren, Claudia Schiffer en nog veel meer, is een absoluut hoogtepunt van de Middellandse Zeekust. Het land is ideaal voor actieve uitstapjes, maar ook voor cultuurliefhebbers en niet het minst voor wellness- en ontspanningszoekers.

Vakantie in Montenegro

In het westen van Montenegro vindt u de baai van Kotor. Het heeft net als de hele kust het hele jaar door een aangenaam en zonnig klimaat. Vanwege de unieke locatie is Kotor zowel een UNESCO werelderfgoed als een natuurlijk erfgoed. Met zijn fjord achtige uiterlijk is de baai van Kotor ook bekend als de meest zuidelijke fjord van Europa. Hier ontdekt u talloze monumenten en overblijfselen van de voormalige heersers van de regio, zoals de Illyriërs, Romeinen, Dalmatiërs, Venetianen, Fransen en de Habsburgers. Dit maakt Montenegro momenteel een culturele hotspot en een aantrekkelijke bestemming voor architectuur- en kunstliefhebbers.

De geest van de geschiedenis is ook voelbaar in de oude hoofdstad, Cetinje (nog steeds de zetel van de president van de Republiek) en het bergdorp Njeguši, die van groot belang zijn voor de nationale geschiedenis van het land. De hoofdstad van vandaag is echter Podgorica, de kleine metropool in de Balkan met vele theaters en musea, evenals talrijke culturele en staatsinstellingen.

Indrukwekkende bergen en meren bezoeken tijdens uw Montenegro vakantie

Aan de kust, kunnen de toeristen oude kuststeden zoals Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor en Petrovac en oude vissersplaatsen als Baošići, Prcanj, Przno, Risan bezoeken. Het binnenland biedt ook nationale parken (Biogradska Gora, Durmitor, Lovcen en Orje) met indrukwekkende kloven, bergen en meren. Zelfs wintersport is mogelijk in Montenegro, zelfs als het minder bekend is in dit land.

De Durmitor Nationale park behoort vanwege haar schoonheid en de uniciteit van een World Heritage Site door UNESCO en is ideaal voor wandelaars, die bergweiden en een klimaat en lucht als in de Alpen hier kunnen vinden. In Biogradska Gora vindt u een van de drie laatste oerbossen in Europa en de 78 km lange Tara Canyon, de langste en diepste (1.300 m) kloof in Europa. Vogelaars moeten een reis naar Lake Skadar ondernemen, omdat dit meer populair is om te overwinteren voor vogels in de winter en het voorjaar en een populaire plek is om te broeden en om uit te rusten voor trekvogels.

Geniet in het binnenland van de bergdorpen, beroemd om hun ham, kaas, honing en pruimenbrandewijn. Montenegro heeft dus iets voor bijna iedereen: zwemmen in de Adriatische Zee, wandelen, raften, wintersport, historische gebouwen en paleizen evenals tal van attracties en evenementen.

Bezienswaardigheden en hoogtepunten in Montenegro

In Montenegro vindt u interessante toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden, zowel aan de kust als in het binnenland. In het noordwesten van het land is bijvoorbeeld de historisch belangrijke stad Kotor. Het oude deel van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de oude gebouwenvoorraad. Eveneens indrukwekkend zijn de oude stadskernen van Herceg Novi, Ulcinj en Bar verder naar het zuiden van het land. In het binnenland is het in een rots gebouwde Ostrog klooster een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het historische klooster is nu een van de meest bezochte bedevaartsoorden van het land. Een ander hoogtepunt is het Skadar meer, waar u historische kastelen en heilige gebouwen kunt bezoeken, evenals kleine eilanden met vee.

Baai van Kotor: De baai van Kotor wordt beschouwd als een van de mooiste baaien ter wereld. Het is omgeven door steile kliffen, die worden weerspiegeld in de kristalheldere, diepblauwe Adriatische Zee.

Skutari meer: ​​Het Skutari meer ligt ongeveer 50 km ten zuidoosten van Budva. Twee derde van het grootste meer op de Balkan is van Montenegro. Hier zijn de vele kleine eilanden met forten en kloosters, evenals de ongerepte natuur.

Oude binnenstad van Budva: De beschermde oude binnenstad “Stari Grad”, met de goed bewaard gebleven stadsmuren uit de 16e eeuw, wordt gekenmerkt door pittoreske smalle straatjes. Een bijzondere bestemming is de drie beukige Sint Janskerk “Sveti Ivan”, gebouwd in de 9e eeuw, of de 14e-eeuwse kapel “Sveti Sav”. In de zomer vinden er tal van culturele en muzikale evenementen plaats in Budva.

Nationale parken in Montenegro

In de kleine staat Montenegro behoren grote delen van het nationale grondgebied tot beschermde nationale parken waarin je een diep inzicht krijgt in de soortenrijke flora en fauna. Het grootste nationale park is het Skadar meer, dat na het Gardameer het op een na grootste meer in Zuid-Europa is. Het aangrenzende Nationale Park beslaat een gebied van 40.000 hectare en is een paradijs voor natuurliefhebbers. De overvloed aan vis van het meer is een eldorado voor vissers en er zijn veel soorten vogels die in het gebied voorkomen.

Slechts ongeveer een hectare kleiner is het Durmitor National Park in het noorden van het land. De aard van het indrukwekkende bergmassief is sinds 2005 een UNESCO werelderfgoed. Gelijktijdig met Durmitor werden de parken Lovćen en Biogradska Gora in 1952 gesticht. De lijst met nationale parken wordt aangevuld door Orjen in het westen en Prokletije in het oosten van Montenegro.

Vooral wandelaars zullen waar voor hun geld krijgen tijdens een vakantie in Montenegro. In het land van de zwarte bergen vindt u prachtige en rustige wandelgebieden. Als u de bergen wat actiever wilt verkennen, zijn er ook tal van sportfaciliteiten in de nationale parken, zoals fietsen, klimmen of raften. Vooral de rivier de Tara staat bekend om spectaculaire kloven, watervallen en avontuurlijke stroomversnellingen.

Stranden & Watersporten in Montenegro

Met zijn lengte van ongeveer twee kilometer, overtreft het strand Becici alle andere delen van de kust in Montenegro. Het werd al in 1935 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa en heeft vooral een goede infrastructuur en aanbod van cafés en restaurants. Ondanks de vele bezoekers lijkt het ruime strand Becici niet overvol. Ook de populaire badplaats Budva biedt veel plezier met zijn eigen strand in de stad, de Mogren. Slechts een paar rotsen scheiden het stedelijke strand van de rest van het stadsleven en bieden de zwemmers privacy. Voor watersporten raden we een bezoek aan het strand van Topla aan, waar een aantal watersporten worden aangeboden. Duiken en snorkelen, waterfietsen of zeilboot tochten en een aantal sporten op het strand zorgen voor verandering. De surfspots omvatten Ada Bojana en Ulcinj.

Eten en drinken in Montenegro

Legendarisch is de pruimenbrandewijn Sljivovica, die bijna overal in Montenegro verkrijgbaar is. Bijna net zo vaak is de lokale Grappa te vinden op het drankenmenu van de bars en restaurants . Daarnaast zijn espresso en sterke koffie een van de meest geconsumeerde dranken in Montenegro. Een andere specialiteit is Montenegrijnse pita. Deze snack bestaat uit Jufka bladeren met een vulling van spinazie, vlees en kaas. Voor de vleesgerechten is de regionale keuken stevig en goed gekruid. Bijvoorbeeld, rundvlees, varkensvlees en lam kunnen worden gevonden als spiesjes voor vlees of cevapcici, en vaak als vullingen van koolbladeren op menu’s van restaurants. Langs de kust bepalen ook de visgerechten en visgerechten de menu’s. Vis wordt voornamelijk geserveerd met seizoensgroenten.

Algemene informatie

Locatie: Montenegro grenst aan buurlanden Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië.
Aankomst: vluchten naar de hoofdstad Podgorica zijn al beschikbaar voor een klein budget. Er is ook een luchthaven in het kustplaatsje Tivat.
Toegang: voor een vakantie heeft u geen paspoort of visum nodig. Een identiteitskaart is genoeg.
Beste reistijd: aan de kust is het klimaat mediterraan, in de bergen een beetje koeler. Voor een strandvakantie worden de zomermaanden aanbevolen. Als u het land in alle rust wilt verkennen, kunt u dit het beste doen in mei / juni en september / oktober.
Taal: Officiële taal is Montenegrijns – een Zuid-Slavische taal vergelijkbaar met Kroatisch. In de toeristische gebieden begrijpt men ook Engels en soms wat Duits.
Valuta: u kunt betalen in euro’s.

Montenegro heeft ongeveer 680.000 inwoners. De etnische samenstelling is ruwweg als volgt: 45% Montenegrijn, 29% Serviërs, 8% Bosniërs, 5% Albanezen, 3% anderen moslims en 1% Kroaten. Er zijn ook andere groepen zoals de Roma.

De grootste steden in Montenegro zijn: Niksic (75.000), Podgorica (190.000),  Bijelo Polje (56.000), Pljevlja (40.000),  Berane (39.000), Herceg Novi (28.000), Bar (37.000), Ulcinj (24.000), Budva (12.000), Cetinje ( 20.000) .

Religies: Montenegrijnse orthodoxen, moslimminderheden, in de kuststeden ook enkele katholieken.

 

Actuele aanbiedingen Sunweb
Actuele aanbiedingen Sunweb

Actuele aanbiedingen van Sunweb naar Montegero

Actuele aanbiedingen TUI
Actuele aanbiedingen TUI

Actuele aanbiedingen van TUI naar Montegero

Actuele aanbiedingen KRAS
Actuele aanbiedingen KRAS

Actuele aanbiedingen van Kras naar Montegero

Geef uw mening..

Plaats een commentaar/opmerking