Lissabon, onze stedentrip van 30 dagen

Als je denkt aan een stedentrip, denk dan ook eens aan het zo bijzondere Lissabon. Om helemaal eerlijk te zijn ben ik persoonlijk niet zo’n stadsmens, maar natuurlijk wil je ze toch zoveel mogelijk bezoeken, al is het alleen maar voor de cultuur, de musea of misschien zelfs de beste restaurants.
Een stedentrip doe je meestal in een paar dagen, soms twee, soms zelfs een volle week, maar wij besloten om eens wat meer van de stad en haar omgeving te kunnen genieten en besloten dat juist Lissabon een soort stad was waar we misschien wel een volle maand zouden kunnen verblijven.
Omdat je als je 30 dagen naar een stad gaat nu niet direct voor een hotel kiest (kosten..) besloten we een Airbnb te huren, na wat heen en weer gezoek kwamen we uit in de wijk Graça/Alfama, dat wil zeggen behoorlijk dicht bij het oude centrum van Lissabon, vlak bij tal van ontzettend goede en voordelige restaurants en in een appartement dat modern was ingericht, vlak bij metro en station en voorzien van wifi en alle gemakken die ik zo kan waarderen.

Omdat we met het vliegtuig zijn gegaan en geen auto wilde huren ben je dan aangewezen op het openbaar vervoer en de benenwagen, taxi’s zijn overigens goed te betalen in de stad, maar let er wel op dat ze de meter aanzetten.
Vooral de metro in Lisabon is prima geregeld, goed schoon en makkelijk te overzien qua locaties en waar je heen moet. In steden als Londen en Parijs kan het nog wel eens een uitgevogel zijn, maar in Lissabon heb je in feite maar 5 lijnen en kan je in minuten de hele stad door zonder je maar een moment onveilig te voelen.

Voor het openbaar vervoer bieden ze de Viva Viagem chipkaart aan, voor een paar euro koop je zo’n ding bij een sigarenboer of aan het metro/trein loket en die kan je dan weer opladen op de stations van trein en metro. Wil je naar de andere kant van de stad, dan kost je dat een paar luttele euro’s en je kunt de kaart ook gebruiken om bijvoorbeeld met de trein naar Estoril of Cascais te gaan (aanrader)

Reizigers Tips

  • Met de taxi van en naar het vliegveld duurt een half uurtje en kost rond de 15 euro, let er wel op dat de chauffeur de meter aan zet ( de boefjes )
  • Koffie! Ben je koffie liefhebber dan zit je goed in Lissabon, overal de lekkerste espresso voor rond de euro
  • Ga wandelen door de stad, vrijwel alle wijken van Lissabon zijn behoorlijk veilig en oh zo mooi.
  • Eten! De lekkerste bbq restaurants, sappige kippetjes, heerlijke vis en natuurlijk de Pasteis de Belem, drink er een lokale wijn bij en genieten maar.

Na een late vlucht te hebben gehad en een ritje van 30 minuten per taxi naar de stad, eerst natuurlijk eventjes lekker slapen om de eerste dag meteen flink de stad te kunnen verkennen, je kent het misschien wel, al lopend alvast bepalen welke restaurantjes we zouden kunnen uitproberen, welke winkels te bezoeken en welke wijken en bezienswaardigheden we het eerste zullen pakken tijdens onze stedentrip.

Het valt op dat Lissabon vrij gemakkelijk te navigeren is, de algemene opzet van de stad is vrij rechttoe rechtaan en pas als je in de oude wijken zoals Alfama terecht komt, kun je pas echt genieten van een wirwar aan straatjes, steegjes en doorloopjes die kriskras door elkaar lopen. Op en neer over de heuvels van de stad bevind je je van het ene moment in een modern gebied om het volgende moment in de oudheid terecht te komen. Maar wat een enorme charme kan hier je vinden.
Van piepkleine huisjes met de was over de straat gespannen en mamma die voor de deur zit om je vriendelijk toe te zwaaien tot bijna verborgen cafés waar je uitstekende koffie kunt drinken met lekkere gebakjes of broodjes er bij.

Wij hadden onze stedentrip gepland voor de hele maand september en het weer was boven verwachting, oké..om helemaal eerlijk te zijn was het gewoon warm, een fraaie 30 graden met een heerlijk zonnetje. Misschien zelfs af en toe te warm om iedere dag de hele stad door te ploegen, maar in Lissabon is dat geen probleem.
Wij konden vanuit ons appartement naar beneden lopen en binnen 10 minuten waren we bij het metro station van Santa Apalonia alwaar de metro ons binnen een paar minuten naar het hoofd trein station van Cais de Sodre had gebracht. Met onze Viva Viagem kaart door de lezer en hup op de trein naar Cascais om te genieten van deze mondaine badplaats pal naast het eveneens bekende Estoril.
Vanuit Lissabon kan je dus binnen 30-45 minuten lekker op het strand liggen.

Lissabon Stedentrip Acties
Lissabon Stedentrip Acties

Na slechts twee uur vliegen kun je al in de Portugese hoofdstad zijn en de bezienswaardigheden van Lissabon in de verschillende stadswijken bewonderen

Voordelig naar Lissabon
Voordelig naar Lissabon

Tijdens een stedentrip Lissabon raakt u vast gecharmeerd van deze witte stad op zeven heuvels.

Je begrijpt misschien wel dat Lissabon ons hart heeft gestolen als het gaat om sfeer, gemoedelijkheid, mogelijkheden tot vermaak, eten en drinken. Maar wat hebben we allemaal bezocht en wat zijn de bezienswaardigheden van Lissabon?

Tram 28

Vooruit, het is een beetje overschat, vrij prijzig en je hebt echt mazzel als je een zitplaats kunt bemachtigen, maar een ritje in de iconische tram 28 mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een stedentrip in Lissabon. Slingerend door smalle straatjes en af en toe rakelings langs geparkeerde auto’s gaat de tram met het nodige lawaai door het oude gedeelte van de stad heen. Gewoon doen dus.

Praça do Comércio

Centraal in Lissabon vind je het Praça do Comércio een prachtig en statig plein aan de Taag rivier, waar je heerlijk kan flaneren, de veerboten kunt bekijken of een heerlijke maaltijd of drankje kunt nuttigen aan een van de kenmerkende en bijzondere restaurantjes die het plein omzomen.

Castelo de São Jorge

Alleen al voor het prachtige uitzicht over de stad Lissabon is het een must om het Castelo de São Jorge te bezoeken, entre is niet gratis, maar voor een paar euro kan je je uren vermaken en de geschiedenis van de oude stad volop beleven. Het oude kasteel bevind zich gewoon in de stad en is makkelijk bereikbaar.

Belém

Naast dat de wijk Belém natuurlijk bekend is vanwege de Pasteis de Belém ( zoek dat winkeltje op!!) vind je er ook de toren van Belém, een hommage aan de gouden tijden van Portugal toen de zeevaarders vanuit Belém vertrokken naar verre bestemmingen om goud en welvaart met zich mee te brengen.

Sintra

Het is een beetje een commercieel feest, maar op zo’n 40 minuten met de rechtstreekse treinverbinding ligt de plaats Sintra, van oudsher de plek waar de beau monde van Lissabon hun zomer residenties hadden. Dat wil dus zeggen de meest prachtige kastelen. Neem gerust de toer met de bus om ze te bezoeken er zijn echter verschillende routes die kunnen worden gevolgd en eentje voert je ook naar de woeste kust bij Sintra en door de prachtige bossen. Je raad het al, die hadden wij genomen.

We maken snel nog een bericht waar je meer kunt lezen over alle bezienswaardigheden en dingen die je kunt doen in Lissabon, maar om eerlijk te zijn…we kunnen niet wachten om weer terug te gaan.

Geef uw mening..

Plaats een commentaar/opmerking